Geschiedenis

Ut Rookelijzer is de naam van het maandblad van Zeeland.
Op initiatief van Stichting Jeugdbelangen verschenen in mei 1965 een paar velletjes papier om de bevolking te informeren over de viering van de Dodenherdenking en het Bevrijdingsfeest. Al gauw bleek er behoefte aan méér informatie en het aanvankelijk naamloze krantje bleef groeien en verscheen maandelijks:
Ut Rookelijzer was geboren!
De naam komt uit het plaatselijk dialect en betekent kachelpook, een verwijzing naar de doelstelling van het maandblad: door middel van geregelde publicaties het gemeenschapsleven in Zeeland levendig houden en desnoods wat oprakelen. De pook houdt het vuur in de kachel aan; Ut Rookelijzer probeert hetzelfde te doen in de Zeelandse gemeenschap: het vuurtje brandend houden en desnoods wat aanwakkeren!

Ut Rookelijzer wordt vanaf mei 1965 gemaakt door vrijwilligers.
In het begin kwam de kopij in handgeschreven vorm binnen en werd door dames uitgetypt en door heren gestencild. Kinderen raapten de losse vellen papier bij elkaar die tenslotte geniet werden, waarna bezorgers de Rookelijzers in nagenoeg elke Zeelandse brievenbus stopten. Tegenwoordig wordt Ut Rookelijzer op moderne wijze gemaakt: de kopij wordt digitaal bewerkt door onze vrijwilligers en alleen het drukwerk is professioneel. Maar in wezen is Ut Rookelijzer niet veranderd, het blijft een blad van en voor Zeeland.